2012. december 23., vasárnap

Karácsonyi nosztalgia, régi ajándékokkal

Az egyik legrosszabb abban, hogy felnövünk, a karácsonyi izgalmak megszűnése. Így is átjár egyfajta karácsonyi meghittség, kis izgulás az ajándékok miatt, meg hát alig várom a finomabbnál finomabb kajákat (nálunk a szokásos menü ilyenkor: halászlé, töltött húsok, vaddisznópörkölt, aszalt szilvás csirkemell, gombasaláta, krumplipüré, krumplisali, meg még rengeteg más finomság). Imádom, hogy már ott vannak a karácsonyi ajándékok a fa alatt, és még ennünk kell előtte a családdal karácsonyi zene hallgatása közben. Utána villany lekapcs, gyors csillagszórózás, Csendes éj-éneklés, és jöhetnek az ajándékok!
Régen kicsit másképp volt. Mindig elmentünk a templomba, ahol kaptunk egy ősrégi szaloncukrokkal, ostyával és nyalókával teli csomagot a pap bácsitól, de előtte apa minden évben benn felejtette a házban a kocsikulcsot, ezért visszaszaladt... alig bírtuk kivárni az istentisztelet végét, már majd kicsattantunk a boldogságtól és az izgalomtól, berohantunk a házba és szinte letéptük az ajándékokról a csomagolást... aminek anya persze nem nagyon örült.
És hogy mik lapultak benne? Jobbnál jobb ajándékok. Hálát adok az égnek, hogy 1990-ben születtem és a szüleimnek, hogy a '90-es évek legjobb ajándékait kaphattam meg tőlük. Mindig amire vágytunk. nem mindig voltak nagy igényeink, néha azonban szinte beszerezhetetlen játékokat kértünk a Jézuskától...

Mivel akkoriban még nem volt torrent, internet, letöltési lehetőség, csak a videotéka vagy a kazetta megvásárlása közül lehetett választani, szinte minden évben kértünk egy "egész estés családi Disney mesekazettát". A kis hableány, a Pocahontas, a 101 kiskutya, mind-mind hatalmas örömet tudtak okozni, és kiharcoltuk, hogy az ajándékbontás után azonnal nézzük meg a családdal a kapott mesét. :) Tényleg varázslatos erővel hatottak ránk ezek a történetek, a dalok, utána persze napokig azt énekeltük, meg még vagy negyvenszer megnéztük utána.