2013. április 14., vasárnap

Így ír Alessandro Baricco a tengerről

A következő bejegyzést barátnőmnek, Katicának ajánlom, aki Korzikán dolgozik, és bár nagyon fárasztó munkája van, remélem erőt és kedvet tud meríteni (a tengerben való gyönyörködéshez és a gyönyörű hely kihasználásához, ahol most él) a következő idézetekből, amik Alessandro Baricco Tengeróceán című regényéből származnak:

"Egyvalamire tanított meg egy öreg, Darrellnek hívták, mindig azt mondta, hogy háromféle ember van: az egyik fajta olyan, hogy szemben áll a tengerrel, a második benne van, a harmadik épségben visszatér a tengerből. Meglátod, mondogatta, mennyire csodálkozol majd, amikor rájössz, ki a legboldogabb."


"A tenger. A tenger elvarázsol, a tenger megöl, megijeszt, meghat, olykor nevetésre késztet, máskor eltűnik, tónak álcázza magát, vagy vihart támaszt, hajókat nyel el, vagy gazdaggá tesz, de válaszokat nem ad, bölcs, szelíd, hatalmas, kiszámíthatatlan. És főleg: magához szólít. A tenger hív."

"Mindketten mozdulatlanul merednek a hatalmasan elnyúló vízre. Nem akarnak hinni a szemüknek. Komolyan. Itt maradni egy életre, nem érteni semmit, csak nézni, nézni. Előttük a tenger, mögöttük egy hosszú folyó, lábuk alatt a föld. Ők meg itt, mozdulatlanul. Elisewin és Pluche atya. Mint egy varázslat. Egyetlen gondolatuk, igazi gondolatuk sincs, csak csodálkoznak. Döbbenten. És pillanatok telnek pillanatok után – egy örökkévalóság –, míg Elisewin végre, továbbra is a tengert nézve, azt kérdi: 
– De valahol vége van?"

"A hatalmas tenger, a tengeróceán, a pillantásokkal utolérhetetlen végtelenbe futó, a mindenhatóan hatalmas – van egy hely, ahol véget ér, meg egy pillanat – a határtalan tenger, egy aprócska hely és egy semmi kis pillanat."

"Az asszony ajkán ott marad egy kis sós íz, és nem gondolhat másra, mint „tengervíz, ez az ember tengerrel festi a tengert" – s beleborzong."Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése