2012. december 23., vasárnap

Karácsonyi nosztalgia, régi ajándékokkal

Az egyik legrosszabb abban, hogy felnövünk, a karácsonyi izgalmak megszűnése. Így is átjár egyfajta karácsonyi meghittség, kis izgulás az ajándékok miatt, meg hát alig várom a finomabbnál finomabb kajákat (nálunk a szokásos menü ilyenkor: halászlé, töltött húsok, vaddisznópörkölt, aszalt szilvás csirkemell, gombasaláta, krumplipüré, krumplisali, meg még rengeteg más finomság). Imádom, hogy már ott vannak a karácsonyi ajándékok a fa alatt, és még ennünk kell előtte a családdal karácsonyi zene hallgatása közben. Utána villany lekapcs, gyors csillagszórózás, Csendes éj-éneklés, és jöhetnek az ajándékok!
Régen kicsit másképp volt. Mindig elmentünk a templomba, ahol kaptunk egy ősrégi szaloncukrokkal, ostyával és nyalókával teli csomagot a pap bácsitól, de előtte apa minden évben benn felejtette a házban a kocsikulcsot, ezért visszaszaladt... alig bírtuk kivárni az istentisztelet végét, már majd kicsattantunk a boldogságtól és az izgalomtól, berohantunk a házba és szinte letéptük az ajándékokról a csomagolást... aminek anya persze nem nagyon örült.
És hogy mik lapultak benne? Jobbnál jobb ajándékok. Hálát adok az égnek, hogy 1990-ben születtem és a szüleimnek, hogy a '90-es évek legjobb ajándékait kaphattam meg tőlük. Mindig amire vágytunk. nem mindig voltak nagy igényeink, néha azonban szinte beszerezhetetlen játékokat kértünk a Jézuskától...

Mivel akkoriban még nem volt torrent, internet, letöltési lehetőség, csak a videotéka vagy a kazetta megvásárlása közül lehetett választani, szinte minden évben kértünk egy "egész estés családi Disney mesekazettát". A kis hableány, a Pocahontas, a 101 kiskutya, mind-mind hatalmas örömet tudtak okozni, és kiharcoltuk, hogy az ajándékbontás után azonnal nézzük meg a családdal a kapott mesét. :) Tényleg varázslatos erővel hatottak ránk ezek a történetek, a dalok, utána persze napokig azt énekeltük, meg még vagy negyvenszer megnéztük utána.





 Ehető vödrös gyurma


Götz-babák: négy Götz-babánk volt, nagyon drágák voltak, ezért csak 1-2 évente tehettünk rájuk szert, a többi csúnyább/olcsóbb/kevésbé kislányos baba mellett, akik az osztályunkba jártak (mi voltunk a tanárok a húgommal), ők az igazi kislányaink voltak, akikkel persze mindig kivételeztünk.
Dórikát, az első babámat egy heves játék után ottfelejtettem egy debreceni játszótéren, amikor lementünk, már nem volt meg, azóta siratom szegényt. Senki sem tudta pótolni, de utána megkaptam Pannikát, aki ugyanúgy nézett ki, mint Dórika, csak szőkében, kék plüss rugdalózóban.
Lillának a magyar ruhás vékonyka Zsófika és a Németországból kapott Eszterke voltak a lányai. Eszterke mondta, hogy "mama, papa" ha megnyomtuk a hasát, és random módon, kb. 40 megnyomás után fel is nevetett vagy sírt, már nem emlékszem, de olyankor mindig behívtuk egymást hogy "gyere gyorsan azonnal, már megint sikerült!!"


Imádtuk a Puzzle-öket. Ez a Pocahontasos puzzle volt a kedvencem. Persze mindig meguntam, és apa rakta ki. Akkor sem voltam már a logika királynője. A másik kedvenc játékunk a memóriakártya volt, szintén Disney-s.


101 kiskutya plüssfigurák. Elmaradhatatlan kellékei egy '90-es években született kislány játéktárának.


Az én pici pónim elődje. Egyszerűen megőrültünk értük, bár így utólag sosem értettem, hogy mi értelme pónikkal játszani... ennyi erővel már rózsaszín elefántokkal is játszhatnának a kislányok.

Mickey egeres gyerekszoba-sátor. Fúúú, mennyire élveztük... szinte érzem azt a varázslatos boldogságot és izgatottságot, ami eltöltött, hacsak beléptem.


Gyerek hajszárító és gyerekrúzs. Nem fújt meleg levegőt, csak hideget, és a rúzs sem fogott, műanyag vége volt, maximum akkor lett tőle piros a szánk, ha izomból nyomtuk a szánkra, hogy hátha jön belőle valami...


Játék vasaló és vasalódeszka:



Játék bevásárlókocsi.


 Játék gyümölcs-és edénykészlet keresztanyutól


Gyerekszintetizátor. 


Mini pecató.


Teddy maci, aminek ha megnyomtuk a szívét, felvehettünk vele bármilyen hangot, és lejátszotta.


Magic babies! Gyűjtöttük őket, ha meleg vízbe raktuk, a pelenkájuk rózsaszínné változott, ha a fagyasztóba, kék lett. A képen szereplő hátsó anya-ölébe-kéreszkedő még most is a polcomon ékeskedik, nemrég megtaláltam. És még ma is lehet kapni, ráadásul nem is ilyen méregdrágák, mint régen, Rózsától, a szobatársamtól kaptam egy pelenkás kiskutyát - fiú. :)

Benedek Elek nagy mesekönyvei és még csomó más Andersen stb. meséskönyv is került a fa alá. :)


A kisfiúknak autópályás szőnyeg, a lányoknak barbiházas szőnyeg dukált. Néha tényleg játszottunk vele, bár nem jött be annyira ez a síkház dolog, meg a bútorok is túl nagyok voltak a barbikhoz képest.


Ehető habot kaptam ehhez a barbie-hoz, olyasmi volt mint szilveszterkor az a fújható rózsaszín maszlagzsinór... imádtam az illatát, és persze első héten az egészet kifújtam. Szokásunk volt, hogy mivel a reklámban bemondták, hogy nézzük meg a tarkóját a barbinak, "az igazi a Matteltől"-e, amint megkaptuk, ez volt az első teendőnk. Mekkora kis sznobok voltunk amúgy...


Megara barbie Németországból (apa ott dolgozott, és azidőtájt igen menő ajcsikat kaptunk). Apa három kék ruhás Meget hozott, egyet tesómnak, egyet nekem, egyet pedig a barátnőnknek, Rékának :)


Barbie terepjáró :)
még mindig a garázsban van.



Sellőbarbie, ami ha vízbe tettük, buborékot fújt a koronájából és az uszonya rózsaszín hercegnőssé változott. :)


Azt hiszem, ezt mindenki felismeri, mi lehet... 

Gazdálkodj okosan! Ilyen típusú játékokat sem gyártanak már manapság... sajnos.

Lego Scala. Ezen a barátnőinkkel, Abiékkal nagyon összevesztünk, hogy kinek volt előbb meg kinek jobb a lakása...



Kaleidoszkóp. 


Ugráló labda, juhhúúú! :)

Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Olyan jó érzés ezeket végignézni... bárcsak még mindig ilyen lenne a karácsony. Na, megyek, nézünk valami jó kis karácsonyi filmet tesómmal.
Ha szívesen megosztanád, mik voltak a legkedvesebb karácsonyi ajándékaid, írd meg hozzászólásban. :)
Kellemes ünnepeket kívánok minden olvasónak!
Orsojka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése