2012. szeptember 15., szombat

Kalendárium háttérkép szeptemberre

Van egy oldal (Geninne-é, a kedvenc alkotómé), ahová  a művésznő minden hónapban feltölt egy saját kezűleg készített naptárat (mindig ez aktuális havi a háttérképem a gépen). Innen tudod a szeptemberit letölteni: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgO0HITwARTlXdhZQxQ9vhhVDg9S1mFzr3TXhL0OzZwDJVDtZKoLJn7b7lBWcUx50AZQujmZFW4UZdgl6AzZzZ1lPw5nRf8icx3HHc89zFp1fJdzg_E5eK75MBohRYJ7jOnqLE_YMMY_6A/s1600/Sept+cal.jpg

és ez a blog címe: http://blogdelanine.blogspot.hu/

Ha esetleg a fenti kép túlontúl sötét, zavaró lenne háttérképnek, de te is valami bohót szeretnél, akkor van egy másik lehetőség is, Oana Befort munkája:


Itt van az ősz, itt van újra

Beköszöntött az ősz. Tegnapelőtt még rövidnadrágban mentem egyetemre, közben hazajöttem, és már (téli) kabátban készítettem a következő fotókat az udvarunkon:


1.: az egyik szoba ablaka alatti vadalmafa
2.: még nyáron festettünk pár Tisza-partról összeszedett követ a tesómmal
3.: a koktélparadicsomok piroslóan kínálgatják magukat
4.: egy őszi sálam és rajta néhány narancsszínű bogyó
5.: szintén festett kövek, arany színűek
6.: hátsó udvarunk vége
7.: egy "csillagos ég" kő és egy másik, a kedvencem
8.: az őszi cipőm és egy kosárnyi tiszai nagyobb darab kavics
9.: festett kövek a kövirózsák között

"Wishlist"


Örömperc #1

Jelen bejegyzés a blogom 'örömpercek' sorozatának első fejezete. Elhatároztam, hogy minden nap közzéteszek valami aranyos, kedves, megmosolyogtató dolgot, aminek örülhet a blogolvasó (és én) aznap legalább egy percre :)
Lesznek kisfilmek, képek, cikkek, mikor mit találok ki (és legalább így mindenképp aktív marad a blogom).

#1 Innentől kezdve minden nap írd le, hogy miért lehetsz hálás aznap, minek örültél a legjobban. (MINDEN NAP KELL, HOGY LEGYEN VALAMI, AMIT FELÍRSZ!)
Ezt az ötletet Angitól hallottam, aki egy kolis önismereti, nyugiórán kapta ezt a feladatot a csoporttársaival együtt. Ő azóta valóban minden nap felír valami kedves dolgot, amiért hálás lehet. :)

és egy kép:

Ajándékötletek fiúknak


Általában ha meglátok valamit egy kirakatban vagy a neten, ami tetszene a barátomnak, mindig arra gondolok, hogy "na, megvan a következő szülinapi ajándéka". A gond ott kezdődik, hogy sosem írom fel az ajándékötleteimet. Így amikor közeleg a szülinapja (előtte 1-2 nappal) teljesen bepánikolok, és nem tudok mit venni neki, így a végén mindig valami utolsó-pillanatban-kitalált dolgot veszek, amit utána ritkán használ...

Kamaszkoromban előfordult, hogy macit, cuki szivecskés dolgokat, nevével ellátott dísztárgyakat, hógömböt a közös smárolós képünkkel, meg hasonló bugyuta szerelmes dolgokat vettem az akkori barátaimnak, ma már inkább főbelőném magam, ha ilyen ajándék akár csak az eszembe is jutna.
A szülinap különben is róla - és nem a közös dolgainkról nem a kapcsolatunkról - szól, az a lényege, hogy valami olyat ajándékozz neki, aminek őszintén örül (akár olyasmit, amire nagyon vágyik, de sajnálja rá a pénzt (pár ezer Ft-tot is). Személy szerint nem szeretem a fölösleges dolgokat, általában mindig igyekszem olyan ajándékot venni, aminek később is hasznát látja a barátom.

Első lépésként érdemes átgondolni, hogy mik a kedvencei. 
- Imádja a képregényeket? (ha kreatív akarsz lenni, képregényben megrajzolhatod egy vicces élethelyzetét, sztoriját... amit előszeretettel mesél másoknak társaságban pl.)
- Kedvenc írója? Zenekara? (könyvet venni sosem megy ki a divatból)
- Szereti a színházat? A mozit? (Dávid egyszer 10 alkalmas művészmozi bérletet vett nekem, amit ketten tudtunk felhasználni)
- Milyen filmeket néz?
Ha nagy filmrajongó, akkor nagyon értékelni fogja ezt a pólómintát, amiért  jó néhány ismerő pillantást zsebelhet be az utcán, a suliban és kocsmatársaságban:

Fashionably Geek via Technabob


:) ha szereti a Ponyvaregényt... 

Régi autók szerelmese? (autómodellek)
Mi a legnagyobb álma?
Szeret valamilyen hangszeren játszani?
Mi a kedvenc sportja?
Szereti nézni a meccseket, stb? (jegyet venni valamire)
Mi a hobbija? 
Kedvenc számítógépes játéka?
Kedvenc kajafajtája? (A fiúk szívéhez a legrövidebb út a pocakjuk. :) elkészíteni neki a kedvencét estére, meghívni étterembe, példának okáért egy gyros-szerelmes imádná, ha elvinné a barátnője egy Fald fel Amerikát! gyrostál akcióra )
és ha a fentiek közül egyik sem "talált be", egyszerűbb dolgokra is lehet gondolni, pl. a most nagyon menő 9gag-re, Family Guy-ra, amit szinte mindenki néz és szeret. Az interneten rendkívül sok vicces pólómintára lehet lelni. Nem a too mainstream "Nem, nincs tüzem, köcsög!" feliratú pólókra gondolok, hanem sokkal modernebb és menőbb felsőkre, amit jó humorú grafikusok árulnak az interneten. Amit mi, szegény magyarok simán lementhetünk két kattintással, és már vihetjük is a nyomdába. (A szerzői jogok betartása ebben az esetben szerintem a pénzesebbeknek és túl igényeseknek való)
Rendkívül sok pólónyomda van, 1500-ért már simán rányomnak egy egyszerű, turiban vett fehér pólóra is bármilyen mintát, amit kérsz.
Néhány példa erre:


Ha bulizós...


Ha érdekli a pszichedelikus világ, az álomvilág, a tudatalatti...


Ha szereti a zombis filmeket...


Ha jó a humora...

Ha "pókerarc"


Ki ne szerette volna kiskorában a Scooby-Doo-t? (én pl. nem, de ebből egy jó felső lehetne)

A minimalistáknak


Cápakedvelőknek


Tejút...


Ha csak szeretnéd, hogy a naposabb oldalát lássa az életnek (legalább pár percre, míg felveszi reggel) :)

A képek nagy része a http://www.threadless.com - ról származik, innen lehet rendelni is a pólókat, ill. még rengeteg jópofa mintát lehet találni!
Egy Ben Chen nevű grafikus munkáit is érdemes megnézni. Okos és vicces pólókat gyárt.

Nem jut az ember eszébe, de akár egy éves vagy féléves újságelőfizetést is megvásárolhatsz a barátodnak születésnapjára:
HVG, IPM, vagy valamilyen horgász-vadász magazin, esetleg képregényelőfizetés... érdeklődési körtől függően.
Természetesen élményt is ajándékozhatsz neki, érdemes szétnézni a qponverzum.hu-n, ahol minden kupont összegyűjtenek (falmászásra, kalandparkra, squash-ra fizetheted be a barátodat).
A meglepi születésnapi buli az egyik legjobb ajándék véleményem szerint (régnemlátott barátokkal), főleg ha még nem volt előtte soha, de ennek egy későbbi bejegyzésben fogok nagyobb figyelmet szentelni.

Remélem hasznosnak bizonyult a cikk, és közelebb érzed magad a megoldáshoz!:)

2012. szeptember 11., kedd

Izgalmas, mulatós, karakteres és őszinte - az igazi Balkán

(A cikk olvasása előtt kérlek indítsd el ezt a számot (és ha lesz időd, nézd végig a "klippjét", szerintem baromi ötletes, és azonnal belejön tőle a bugi a lábadba):
)

Mindenki tud mondani egy kedvenc országot. Egy kultúrát, ami magával ragadja. Olyan érdekes számomra belegondolni abba, hogy ez mitől alakul ki az emberekben ... vajon hasonló az otthoni közeg, a temperamentum, amit megszokott, és emlékezteti az adott ország erre? Olyan származású a legtöbb rendező vagy zenész, akit szeret? Aki hisz benne: előző életében ott élt, és valami halvány emléknyom vonzza az ország felé? Tetszik az ottani népviselet mintázata vagy tetszik az ottani divat és onnantól kezdve egyre többet figyeli, egyre inkább sajátjának érzi annak az országnak a szeretetét?
Az ismerőseim nagy része Franciaországot (főleg a divatkedvelő lányok), Olaszországot vagy Görögországot, Amerikát, esetleg Spanyolországot mondaná kedvenc országának... nekem nincs különösebben kedvenc országom, igazából kis koromtól kezdve az indiánok (és a mexikói kultúra) életszemlélelete és kultúrája, szellemvilága ragadott magával a leginkább. Imádok róluk olvasni, különösen a régi indián lányok élete érdekel. Amikor kiegészítőket vagy ruhákat veszek, az egyszerű, egyszínű darabok mellett az indiános minta, vagy a rojtos bőrdolgok a kedvenceim, és az indiánarcú lányokról és fiúkról(legyen akár egy magyar járókelő) nem tudom levenni a szemem... honnan ez a különös vonzalom? Miért pont ők? Lehet, hogy túl sok Pocahontast néztem gyerekkoromban?:D Természetesen nem ezt tartom a szenvedélyem legfőbb okának.
 Azonban most nem az indián, hanem egy egészen más kultúráról lesz szó, amit akkor ismertem meg, amikor jó barátságba kerültem a szerelmem, Dávid legjobb barátjával, Endivel.

(egy montenegrói úriember - etsy-n találtam:))

Endinek az egészen különleges szenvedélye és szokása (mert ez már az), a Balkán szeretete nagy hatással volt az egész baráti társaságunkra. Az ő személyével tényleg összenőtt a balkánrajongás. Tőle ismertem meg, milyen az igazi bulizós zene. 
Ha szóba kerül a délkelet-európai régió (Bulgária, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, stb.), nekem már nem a szemetes, lepukkant cigánytelepek és a drogdílerek jutnak eszembe, nem a barátságtalan határőrök, nem a vérfürdő, és nem is az olcsó tengerpart vagy a görög gyros, hanem az ottani emberek (akiknek a gondolata is mosolyra késztet) és az az élet, az a fajta vidámság és "leszarom"-szemlélet, ami részemről egy pozitív sztereotípiát testesít meg. Valószínűleg az ottani emberek is szinte teljesen hasonlóak hozzánk, mégis úgy érzem, hogy valamiben eltérnek, valamiben ami valószínűleg megvan az olaszokban is (de róluk jobban elterjedt). Hívhatjuk temperamentumnak, heves természetnek, nekem ez elválaszthatatlanul hozzánőtt a szerbekhez, a bolgárokhoz például.

A zene, amitől táncolni támad kedved (akár az asztalon is)
Debrecenben elkezdtünk olyan bulikba járni, ahol Superstereo volt a dj (ő kifejezetten ilyesmi zenéket játszik, Péterfy Bori együttesében is benne van, de ez oldalvágány a zenei életében); és sokkal jobban megszerettem ezeket a zenéket, mint a Rihanna, Beyoncé, stb. számokat. Rájöttem, hogy na, erre már lehet szórakozni! (az ő zenéjéről azt hallottam, hogy azóta sajnos eldiszkósodott)
Azonban a bolgár zene, bármivel legyen is felturbózva, más stílusokkal lelágyítva, stb. garantáltan jókedvet hoz az emberre. Bulikban vigyázni is kell vele, mert ha átadod magad a zenének, arra eszmélsz, hogy nem bírsz magaddal, pedig nem is szedtél semmilyen tudatmódosító szert, bár elképzelhető, hogy felhörpintettél egy-két feles rakiját;) (pálinkát).

Az Aranyajtó (Kotor, Montenegro)

bolgár lányok népi öltözetben

 a barátomék Montenegróban jártak

 (szintén ott készült fotó)
 a barátom, Dávid stoppol :)

montenegrói látkép

Ízelítőül néhány szám, a kedves olvasók belehallgathatnak, hogy értsék, miről beszélek (úgy vettem észre, egyre több romkocsmában, "alter - hipster" kocsmában, vagy pl. a nyíregyi vidorkertben is raknak be csak úgy háttérzenének is bolgár zenét):

Goran Bregovic- Kalashnikov:


Goran Bregovic- GAS GAS




Magnifico- Ubit cu te ja:



S.A.R.S.-To rade:



Tose Proeski- Zajdi Zajdi (nem mulatós! Gyönyörű, szívig hatoló, örök érvényű dal):



Dario Ivkovic, aki a Shantel & The Bucovina Club Orkestar harmonikusaként híresült el, született szerbként így nyilatkozik a balkán zenéről:
"Szeretem a Balkánt, mert erőteljes, nem trallala: amikor játszunk, játszunk, amikor sírunk, sírunk."
Lehet, hogy azt érezni ezen a zenén, hogy az ottani zenészek ebben nőttek fel, minden nap dudorásznak, énekelnek, egymásba kapaszkodva táncolnak, zenélnek a hangszereken, innen ez az elemi ritmus, ami mindent áthat...?

Filmvilág
Endi barátunk természetesen filmajánlókkal is bőven ellátott. Ő az, aki minden film első 5 percében elalszik (bocsi Endi), de ha balkáni témájú filmről van szó, akár többször is megnézi ugyanazt.
Következzék egy rövidke, Endi által összeállított filmlista!
Kusturicát nyilván mindenki ismeri. Ha kicsit is művészléleknek érzed magad, kötelező megnézni legalább egy Emie Kusturica-filmet, már csak alterségből is! (vicceltem)

1. Kusturica: Macskajaj
(Crna Macka, Beli Macor, 1998)



"Matko tizenhét éves fiával, Zaréval valahol a Duna partján él, békés csempészkedéssel keresve kenyerét. Éppen nem jött össze az üzlet, és tartozik a helyi főnöknek, Dadannak, aki szívén viseli eladósorban lévő húga, Afrodita sorsát. A báty és az apa megállapodik: össze kell házasítani Afroditát és Zarét. Csakhogy egyiküknek sincs ínyére az érdekházasság." (forrás: http://www.filmkatalogus.hu)

2. Kusturica: Az ígéret szép szó


"Szerbiában, egy négyfős faluban él Tsane, a 12 éves kamaszfiú a nagyapjával. Ott lakik még a tanítónő, Bosa is, akinek leghőbb vágya, hogy férjhez menjen Tsane nagyapjához.
Ám a nagyapa inkább a haldoklást választja, hogy gondoskodhasson Tsane jövőjéről. A fiú lelkére köti, hogy menjen a városba, adja el egyetlen tehenüket, és a kapott pénzből vegyen egy ikont – ezek mellett feleséget is kell találnia magának. Tsane életében egymást érik a bonyodalmak, miután a városba ér: kivívja a helyi maffiafőnök haragját, és szerelem is megtalálja. Jasna, a szerelme veszélybe kerül, a maffiózók bordélyházba akarják juttatni. A fiú szerencséjére megismerkedik sosem látott rokonaival, akik segítik a bűnözők elleni harcban. Mindeközben a nagyapa sem unatkozik otthon..." (forrás:  http://www.mtva.hu)

3. Kusturica: Az élet egy csoda
(Zivot je cudo, szerb, montenegrói és francia koprodukció, 2004)


"A kilencvenes évek elején a szerb hegyi kisvasútállomás főnöke, Luka azt várja a pályakorszerűsítéstől, hogy gazdag turistákat hoz, de helyette a háború jön, s megy előbb a fia, egyenest a seregbe, majd a felesége is (egy magyar cimbalmossal). A sors kárpótolja: a katonák Luka gondjaira bíznak egy bosnyák muzulmán lányt, Sabahát, aki majd fogolycserére is alkalmas lehet. Luka és Sabah között szétfoszlik az etnikai háló, a szerelmesek végzetén aztán a béke csavar egyet." (forrás: http://www.filmkatalogus.hu)

4. Eső előtt (Nem írok tartalmat. Mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életben.)




"A film a balkáni etnikai-vallási konfliktusok drámai erejű, balladai szépségű ábrázolása. Jelen esetben a macedónok és a Macedóniában élő albánok közötti évszázados ellentétekről van szó. A film három, egymással összefüggő történetből áll. A film elnyerte az 1994. évi velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt." (forrás: http://index.hu)

5. A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik
(színes, magyarul beszélő, bolgár-német-szlovén-magyar filmdráma, 105 perc, 2008 )



Autóbalesetet szenved a Németországban élő, középkorú, bolgár házaspár. A balasetet csak a fiuk, Alex éli túl, de elveszítette az emlékezetét. Miután a hír eljut a nagyapjához Bulgáriába, Bai Dan Németországba utazik, hogy gondját viselje az unokájának. Az öreg szerint a legjobb terápia, ha kerékpárral nekivágnak az országútnak, és visszatérnek a bolgár kisvárosba, ahonnan a szülők - a kommunizmus miatt - disszidálni kényszerültek. Az utazás közben felidéződik a múlt, a család története, Alex gyermekkora, amely végül visszavezeti a fiút a gyökereihez. (forrás: http://www.port.hu)


6. Cirkus Columbia
(színes, feliratos, boszniai-francia-angol-német-szlovén-belga-szerb filmdráma, 113 perc, 2010 )



Divko, a volt partizán a demokrácia megerősödésének reményében húsz év után hazatér hercegovinai szülővárosába. Eljátszva a külföldön meggazdagodott embert, Mercedesen, egy negyven évvel fiatalabb nő kíséretében érkezik meg. Pénze és régi barátai segítségével azonnal hozzálát, hogy megbosszulja múltbéli sérelmeit. (forrás: http://www.port.hu)

Gyerünk filmezni!

A Balkán ízei
A filmek közben mindig megkívánom azokat a kajákat, amiket benne fogyasztottak jó étvággyal a szereplők. Nos, ezekben a filmekben garantálom, hogy mindenki csorgó nyállal nézi majd a jó ízzel elfogyasztott vacsorákat! Mi sem egyszerűbb hát, mint előre elkészíteni a filmezésre néhány finom, fűszeres balkáni ételt.


Rakott padlizsán (bolgár muszaka)

Hozzávalók 4 személyre: 4 db nagy padlizsán, 60 dkg darált sertéshús, 2-3 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, bors, csombor, piros paprika, olaj. Az öntethez: 1 l besamel, 4 db tojás

Elkészítése: A vékonyan meghámozott padlizsánokat 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk és hagyjuk, hogy a kesernyés levét kieressze. Ezután papírtörölközővel leitatjuk a szeleteket, és forró olajban megfonnyasztjuk. Egy lábasban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a darálthúst, együtt pirítjuk őket , majd megsózzuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a borsot, a csombort, a piros paprikát. Előveszünk egy nagy tepsit , belehelyezzük a padlizsán felét, a tetejére rátesszük a húst amelyet beborítunk a maradék padlizsánnal. Ennek a tetejére ráhalmozzuk a paradicsom karikákat. Amíg elkészítjük a besamelt, 15 percig sütjük. A besamelt és a tojásokat jól kikeverjük és ráöntjük a musszakára. Ezután visszatesszük a muszakát a sütőbe, és addig sütjük, míg szép piros nem lesz. Kockákra vágva tálaljuk. (forrás és még több balkáni étel: http://etel-receptek.info/balkani_etelek.html#013)

Ha ez a recept nem lett volna elég, melegen ajánlom Kern Ági: A Balkán ízei – Szakácskönyv török, görög, szerb, horvát, bolgár és macedón receptekkel c. könyvét!



és végül egy kis "játékajánló":

mindenki látta már az általában német 100 társasjáték dobozokban a malomtábla hátoldalán megtalálható felfestést, de a legtöbben nem tudják, hogy kell játszani vele, pedig nagyon egyszerű, és hónapokig elszórakoztat. Baráti társaságokban nagyszerű ötlet előhozakodni ezzel a játékkal, meglátjátok, mindenki szeretni fogja!
BACKGAMMON
Bulgáriában az utca emberétől teljesen megszokott, hogy mindenhol cigizik és backgammonozik. :)
A játékszabályokat itt találod:
http://www.flyordie.hu/help/backgammon.html
Ha nem értenéd, online is próbálgathatod legyőzni a gép ellenfeledet, és android-ra is letölthető egy nagyon dizájnos program :)
Sok szerencsét hozzá!


A cikk megírásában való segítségéért köszönet Endi barátomnak!:)

Szokatlan, vicces utcanevekről

Az ötlet onnan jött, hogy a barátnőmmel kialakult az a szokásunk, hogy rendszeresen megosztjuk egymással, ha látunk/hallunk olyan utcanevet, ami cuki, vicces vagy csak megmosolyogtató. Már régebben is felfigyeltem a Nyíregyháza melletti, borbányai és kistelekiszőlői utcanevekre, amik rendszerint gyümölcs-, virág- és fűszernevek (Alma, Szeder, Kökény, Margaretta(!), Pitypang, Pipacs, Bazsalikom, de ha mindezeken végiggaloppolva nem gördülne mosolyra az ember szája, elég, ha befordul az Alma utcából folytatódó Kacagó utcába).
Debrecenben is éltem három évet, ott a Csók utca, a Nagybotos és a Hüvely utca ( a végén k nélkül!) kelthetik fel a járókelők figyelmét. Debrecen utcanévadóinak kissé piszkosabb a fantáziája, úgy tűnik.
Ez a bejegyzés azonban nem a Nyíregyháza és a "Debrő" környéki, hanem a budapesti vicces utcanevekről szól.
Már maga az a tény is elég nevetséges, hogy én, aki pontosan 10 napja vagyok Budapest lakója és egyáltalán nem tudok közlekedni (valamint semmit sem tudok megjegyezni, ha tájékozódásról van szó), veszem a bátorságot és pesti utcákról írok, dehát...
Tegnap a Vadaskert Gyermekklinikára kellett kibuszoznom órára és ott találtam egy ilyen utcanevet, hogy Nyúl utca. Szerintem ez maga olyan cuki, hogy Nyúl utca. Rögtön meg is osztottam az új felfedezésemet Angival.
Erre ő rákontrázott a Nyuszi sétánnyal! Milyen élvezetes és kedves dolog lehet már önmagában az, ha valakinek minden reggel a Nyuszi sétányon kell végigsétálnia a buszmegállójához, mondjuk. Maga a Nyuszi sétány élő valóságában annyira nem is cuki, mint a neve. Sajnos.:(

A Nyuszi sétány mellett sorban a következő sétányok szerepelnek még: Puli sétány, Cirmos sétány, Csikó sétány. Jó hangulatában lehetett a névadójuk!:)

Aztán ott van a Jegesmedve lejtő. Kíváncsi vagyok, hogy juthatott valakinek eszébe ez a rendkívül szokatlan utcanév. Talán begombázva végigment az utcán az illető és síelő jegesmedvéket látott elhúzni maga előtt? El sem bírom képzelni... úgy beszélgetnék egyszer valakivel, akinek ez a munkája, hogy utcaneveket adjon. Bárcsak beszabadulhatnék egyszer egy ilyen helyre. Bakancslistára rögzítve!
A Hittérítő utcán például nem szívesen mennék végig...
A maga nemében az Egér út (XI. ker.)és a Zsák utca is mulatságos utcanevek, főleg így, különírva. Az Egér útról legalább egy történetet is találtam az egyik fórumozó "tollából": "Szerintem nagyon találó. Elkerülő útnak tervezték, és még neve sem volt, mikor "ráragadt", hogy lesz itt egy egérút az autósoknak. Aztán ha már így alakult, elnevezte az önkormányzat Egér útnak. "
A Kucorgó teret amikor megláttam, azonnal közölnöm kellett Angival, de azt mondta, ő már ismerte. Kissé spiccesen felszálltak egy (bármilyen) buszra a barátnőjével egyik éjszaka, és megkérdezték a sofőrt, ez merre megy. Azt válaszolta, hogy "Ez kéremszépen, a Kucorgó térre visz." Angiék annyira röhögtek, hogy nem bírták ki és leszálltak a buszról. Remélem nem az ott csövelő, télen fagyoskodó hajléktalanokról kapta  a nevét. Mert akkor nem is cuki.
Létezik még Futrinka utca, Vecsésen nemes egyszerűséggel Névtelen utca, Óvodás utca, Baba tér (akarva akaratlanul is kisbabákkal tudom csak elképzelni a teret), Hinta tér(:)), Gyermek tér, Hableány utca (ó, bármit megtennék, hogy itt élhessek!), Tündérlaki mély út, Micimackó utca... Nebántsvirág utca (szegény szegett fejű, búbánatos lakók élhetnek itt).

Aztán ott van a Tipegő utca, ahol elméletileg egyetlen ovi/bölcsi van hatalmas udvarrésszel az egész utcában. Ez aztán a kvantumcukiság!:)



(A Tipegő utca büszke ovisai)

Azonban az abszolút első helyet a perverz elnevezésű Kacérgiliszta utca viszi el! Bele sem merek gondolni, mi játszódhatott le bennük, amikor ezt kitalálták... 
Írd meg, ha te is ismersz vicces utcaneveket bármelyik településről!

2012. szeptember 9., vasárnap

Stílus-és karizmapéldaképeim

Általában a fiúknak furcsán hangzik, hogy a lányok is fel tudnak sorolni álomnőket, ha megkérdezi valaki, hogy kit tartanak annak. Én évek óta három nőt tartok álomnőnek, tökéletes külsejű és stílusú "példaképemnek". Ezek a nők elsősorban bájosak, gyönyörű arcúak, és van valami magával ragadó a kisugárzásukban. Az ízlésük pedig - legalábbis számomra - magáért beszél.

1. Shannyn Sossamon




Shannyn-t általában mindenki a Lovagregény hercegnőjeként ismeri, vagy maximum a Negyven nap, negyven éjszaka különleges, bájos szereplőjeként, de szerepelt még az Érnyiszálókban és a Vonzás szabályaiban. Nem sok filmszerepet kapott (inkább modell, mint színésznő, méghozzá hawaii származású), és nem is a színésznői tehetsége miatt szeretem, hanem a mosolyáért, a hajáért,  a stílusáért, a kisugárzásáért és a gyönyörű arcáért. Az utóbbi pár évben zenei karrierbe kezdett és dj-skedik.

Nagyon érdekes, hogy amikor a barátomat (Dávidot, akivel már két éve járunk és már együttélünk, de előtte  nagyon jó barátok voltunk, egy kis szikrával) megismertem, szinte azonnal kiderült, hogy az ő szépségideálja és rajongásának tárgya is Shannyn, azelőtt és azóta viszont bárkinek említettem Shannyn-t, senki sem tudta, ki ő :)

2. Norah Jones

Norah Jones a búgó, szexi, mégis angyali hangjával nemcsak a szépségével és a stílusával, hanem természetesen zenei tehetségével is elbűvöl mindenkit. Soul, folk és country stílust vegyít a zenéjében. 9 Grammy-díj tulajdonosa :)

A My blueberry nights- a távolság íze az egyik kedvenc filmem - a hangulata és a színvilága miatt - így emiatt is imádom Norah-t.

Mielőtt híressé vált volna a Come Away with Me című albumával, bárénekesként próbált befutni. Az édesapja a világhírű szitárművész, Ravi Shankar. A városi legenda szerint Norah csak felnőttkorában tudta meg, hogy Ravi Shankar az apja. (Erre szokták mondani, hogy a vér nem válik vízzé.)






3. Zoë Kravitz

Zoe Kravitzről szinte semmit sem tudok, csak azt, hogy k**a jól néz ki:D.

Édesapja Lenny Kravitz zenész, édesanyja Lisa Bonet színésznő. (Hát igen, a gének... Lisa Bonet is gyönyörű nő volt, még most is az, jelenleg a Trónok harca Khal Drogo-jának a felesége, brrrr:))Zoë kezdő színésznő (pl. szerepelt a Kaliforgiában is, ő kötött bele Hank Moody lányába, Beccába amikor az utcán zenélt), emelett van egy együttese, az Elevator Fight. Gyakran feltűnik különböző magazinokban modellként.
































+1: Natasha Khan

Ő az egyik kedvenc együttesem, a Bat for Lashes énekesnője. Nem a szépségéért, hanem az öltözködéséért és ízléséért, na meg a gyönyörű hangjáért szeretem. Ha eddig nem ismerted volna, hallgass bele egy számukba, eszméletlen jó zenét csinálnak!










Ennek a számnak egyébként a szövegét is érdemes alaposabban szemügyre venni:

Bat for Lashes - Daniel (lyrics)

Daniel when I first saw you
I knew that you had a flame in your heart
And under our blue skies
Marble movie skies
I found a home in your eyes
We'll never be apart
And when the fires came
The smell of cinders and rain
Perfumed almost everything
We laughed and laughed and laughed
And in the golden blue
Crying took me to the darkest place
And you have set fire to my heart
When I run in the dark, Daniel
To a place that's vast, Daniel
Under a sheet of rain in my heart
Daniel, I dream of home
But in a goodbye bed
With my arms around your neck
Into our love the tears crept
Just catch in the eye of the storm
And as my heart ran round
My dreams pulled me from the ground
Forever to search for the flame
For home again, for home again
When I run in the dark, Daniel
To a place that's vast, Daniel
Under a sheet of rain in my heart
Daniel, I dream of home
When I run in the dark, Daniel
To a place that's vast, Daniel
Under a sheet of rain in my heart
Daniel, I dream of home













Orsojka ládikója

A kreatív kezű alkotóknak és a handmade-kedvelőknek nem kell bemutatni az etsy-t és a meskát. Ez a két fantasztikus weboldal tulajdonképpen egy-egy online piactér (az etsy nemzetközi, a világ minden tájáról származó alkotókkal, a meska pedig magyar), ahol bárki bemutathatja és eladhatja saját kezűleg készített alkotásait. Vannak itt bútorok, szappanok, ékszerek, kiegészítők, ruhadarabok, digitális fotók, lenyomatok, rajzok, skiccek, festmények, kreatív ötletekből megvalósult használati tárgyak, babák, gyermekjátékok, képeslapok, állatfelszerelések, jegyzetfüzetek, laptoptartók, edények, és szinte a végtelenségig folytathatnánk a sort, de a legjobb, ha rákattintasz erre a két linkre:





Régóta figyelem a magyar modern ékszerkészítők és az etsy-sek, meskások alkotásait, és folyton mentegettem róluk a képeket, inspirációnak, hogy később majd jól jönnek, ha alkotni szeretnék valamit. Számos eszközt beszereztem már, az előző évben szinte minden zsebpénzemet arra költöttem, hogy megvegyem az ékszerkészítéshez szükséges alapanyagokat (medálalapokat, üveglencséket, süthető gyurmát, fülbevalóalkatrészeket, szerelőkarikákat, stb.). Úgy gondoltam, hogy a kézügyességem és a kreativitásom megvan hozzá, mégsem volt elég önbizalmam, hogy megnyissam a facebook shopomat (Orsojka ládikója lenne/lesz a neve). Még mindig nem árulom tehát az ékszereket, amiket készítettem, a most következő alkotásokat pedig szinte mind egy szálig elosztogattam a barátnőimnek, csakúgy, vagy ajándékba.

A következő fülbevalót egy narancssárga filc, egy csipkedarab és némi régi gyerekkori fanyakláncból származó gyöngy felhasználásával készítettem:

A kanadai vadlúd nyaklánc, amit süthető gyurmából alkottam, szinte pontos mása az egyik kedvenc etsy-s alkotóm, a leanimale shop ékszerének (nem bírtam ki, hogy ne legyen nekem is egy, és nem akartam kiadni érte 16 ezer Ft-ot, plusz a szállítási költséget...):


Ez a két kismadár-páros szintén süthető gyurmából készült (csak főzve:)), és lefestettem akrilfestékkel. Őket megtartottam magamnak :)

A baglyos fülbevalók már a "fülemen folynak ki", hiába szerettem régen a bagoly-motívumot, ma már nem nagyon veszem fel, mivel mindenki hordja, de szétszedtem egy baglyos nyakláncomat és gyöngyöket fűztem rájuk, majd fülbevalónak használtam fel, szerintem nagyon feldobja:

A következő medálra nagyon büszke vagyok, és szinte mindenhez tudom hordani. Egy dekorkavics felhasználásával készült :)


Ezt a világosrózsaszín, türkiz gyönggyel díszített pihekönnyű fülbevalót Biankának ajándékoztam, aki a húgom barátnője, és hamarosan lehet, hogy befutott sztárénekesnő lesz belőle :)

Ezek a fülbevalók modern színekkel és díszítéssel pompáznak, égetett agyagra festettem a mintákat: 


Ez a világítótorony-ékszer szintén teljesen saját találmány, Katica barátnőm szülinapi ajándéka és egyben szerencsehozó (tényleg!) medálja lett: 


Ez a sushi nyaklánc a sushirajongó barátnőmnek és ex-szobatársamnak, a bájos mosolyú Rózsának készült, de még tavaly december óta nálam maradt :( bocsi érte, Rózsa, nemsokára most már tényleg odaadom!


Ez a rusztikus és mexikói stílust idéző darab szintén teljesen saját ötlet alapján készült, de eddig még sajnos csak egyszer hordtam:

Bűbájos Mary-nek igen jól áll ez a modern, aranyszínbe mártott türkiz gyurmafülbevaló:


Hát ennyi. Írjátok meg légyszi a véleményeteket, hogy lenne-e igény az ékszerüzletemre. Nagyon szívesen venném!