2012. december 1., szombat

Filmajánló: HABLEÁNY / РУСАЛКА





Ha meguntad a klisékkel teli amerikai vígjátékokat, mégis nevetni szeretnél, de komolyan is akarod venni a történetet, és szereted az Amélie csodálatos életét, akkor ez a dráma pont neked való. Rosszkedvűek, jókedvűek és semleges állapotú unatkozók egyaránt imádni fogják. :)

2012. november 30., péntek

Zeneajánló(k)



A dalok kiválasztják az órájukat és az évszakukat. Ha bádoghangot hallasz, annak megvan az oka. A dallam a szívedből származik, és sáros kútból nem lehet tiszta vizet meríteni. Hagynod kell, hogy a hordalék leülepedjen, különben úgy fog csörömpölni a zenéd, mint a repedt harang. /Patrick James Rothfuss/

Valahogy én is így gondolom. Kamaszkoromban felírtam egy zenei listát magamnak, szomorú számokkal kezdtem, majd átmeneti számokkal folytattam, és a végére egyre vidámabb számokkal. Úgy gondoltam, hogyha rossz kedvem lesz, csak előveszem ezt a papírt, és végighallgatom a listát: és megváltozik a hangulatom. Mondanom sem kell, nem igazán vált be, de azért volt az ötletben valami. Igaz, mindig más fajta zenéhez van hangulatunk, és mindenkinek mást jelent egy szomorú szám, vagy hogy mire tud társaságban bulizni, szórakozni, most mégis összeállítok egy listát, hátha érdekel valakit, hangulatokra/helyzetekre lebontva. Ha más nem, nekem majd jó lesz egyszer visszahallgatni szépen sorban őket.

2012. november 28., szerda

Kafka a tengerparton

Mivel naponta több mint egy órát utazom a suliba és vissza, és ha mennem kell valahová, akkor is, jól jön egy kis olvasnivaló a villamoson.
Eddig azonban hiába töltöttem le érdekesnek tűnő könyveket, egyik sem volt annyira érdekfeszítő, hogy minden utazásomon elővegyem a telefonomat és olvassam Adobe Reader-rel vagy a legjobban bevált e-book olvasóval, a Cool Reader-rel. ( Egy kis kitérő: Úgy szoktam csinálni, hogy letöltöm pdf-ben vagy bármilyen formátumban a könyveket, amik érdekelnek, ráhúzom a telefonomra és már olvashatom is :)
A Cool Reader így néz ki:


https://play.google.com/store/apps/details?id=org.coolreader&hl=hu

Tetszik, hogy állítható a lapok stílusa, akár régies könyvhatású, papirusz-szerű is lehet, illetve hogy éjszaka a háttér fényességét is állíthatom, valamint a betűtípust, a betűméretet,stb. A lapozás is igen kényelmes:) Ingyenesen letölthető az Android Marketről.)

Ott tartottam, hogy végre találtam egy olyan könyvet, ami nemcsak elsőre tűnt jónak, hanem már alig várom, hogy felüljek a villamosra, és elővehegyem a telefonomat miatta: Murakami Hakuri: Kafka a tengerparton.
A leírása:
"A Kafka a tengerparton hullámzó, nyugtalan textúrája két rendkívül színes és gubancos szálból szövődik össze. Az egyik páratlan vonulat (szó szerint értendő, mert a regény páratlan fejezetein húzódik végig) Tamura Kafka története, azé a tizenöt éves fiúé, aki az oidipuszi végzet elől megszökve anyja és nővére keresésére indul. A páros fejezetek hőse egy különös, félszeg, együgyű öregember, Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködö Kafka felé. Ő a leghétköznapibb dolgok összefüggéseit sem érti, mégis sok olyan tulajdonsága van, amelyek rendkívülivé teszik. A két szál rafináltan és talányosan kapcsolja össze a tragédiában és komédiában, álmokban és csalóka tényekben, természetes és természetellenes szexben, fájdalomban és fergeteges humorban bővelkedő fejezeteket. Kalandok és rejtélyek könyve ez, amelyben az olvasó kíváncsiságát ingerlően bonyolódnak egymásba a történet "férfi-női, férfi-férfi és női-férfi" alakjai, és nekünk magunknak kell felemelnünk róluk az író fantáziadús kitérőivel ékesített, pompás takarót. Murakami Haruki a világ egyik legnépszerűbb kortárs szerzője, a mágikus realizmus kitűnő képviselője. Írásai álomszerűek, szürrealisztikusak, misztikusak, amelyekben még a valóságos tények is képesek a csalóka látszat szórakoztató és meghökkentő csapdájába ejteni az olvasót."

Visual dj

Egy jó barátom, Peti mutatott pár visual dj-s videót, és azonnal magával ragadott.
A visual dj ugyanúgy, mint a zenei, ritmusokra (itt a zenére) komponál videókból kivágott jeleneteket, amik "rímelnek" a zenére. A the29nov stúdió ilyen "klippek" készítésével foglalkozik, és azért tetszett meg, mert régi fekete-fehér filmekből, pszichedelikus rajzfilmjelenetekből csinál nagyon kellemes zenékre videókat. Kikapcsolódásnak tökéletes, lehet ámulni a kreativitásukon.
Az ember észre sem veszi, és elmerül a régi idők filmkockái között, miközben nézi:

Chai latte a hideg napokra


Tegnap este a barátom apukájának jóvoltából egy Il Treno étteremben vacsorázhattunk, nagyon finom volt a főétel is, és az utána elfogyasztott Chai latte is, amiről még eddig sajnos nem is hallottam. Az itallapon láttam meg, narancsvirággal, fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel ítesített zöldtea aromájú tejhabról van szó. Ez eredetileg egy indiai üdítőital.
Miközben ízlelgettem ezt a különleges ízt, végig azon gondolkodtam, hogy otthon is el fogom készíteni, és miután reggel meditálok és csikungozok kicsit, utána elszürcsölgetem ezt a mennyei mannát.
Lilafüge blogján a következő (az általam fogyasztott itallal nem teljesen megegyező) házi receptet találtam: