2013. március 26., kedd

online me


Ezt a cikket érdemes elolvasni (nagyon rövid). Bemásolom a két számomra legérdekesebb részt, ami elgondolkodtatott:


"Azt mondja könyvében, mivel az időnk nagy részében on-line élünk, felfedeztünk, kialakítottunk valamiféle e-személyiséget önmagunkban. Mi is ez pontosan? 

Az e-személyiségünk több összetevőből áll: impulzivitásból, túlzó állításokból a képességeinkre vonatkozóan, nárcizmusból (hisz az Internet állandóan áramlik, láttat és figyel körülöttünk), némi éretlenségből, és gyakran tiszteletlenségből – a morális vagy az udvarias viselkedés rovására. 

Mik a negatív hatásai annak, hogy kialakult és létezik az e-személyiségünk? 

A valós – off-line – viselkedésünkbe is több impulzivitást, immoralitás, nárcizmus kerül. Ugyan úgy, mint a virtuális énünkbe. "




Teljesen egyetértek. Sajnos nemcsak az ismerőseimre (facebook) hanem magamra is azonnal ráismertem. Mostanában eléggé zavart a túlzott impulzivitásom, pontatlanságaim, és az érzékenységem, a sértődékenységem mások véleménye hallatán. És sajnos most nem arra gondolok, hogy ők voltak sértőek, mert igen, lehet, hogy azok voltak, de inkább érzem úgy, hogy olyan kis dolgokon akadtam fenn, amitől élőszóban, szemtől szembe még csak a szempillám sem rezzent volna.
A cikk linkjét természetesen azonnal megosztottam a barátommal, amint elolvastam, és egy közös barátunkkal is (természetesen facebook-on keresztül, hol máshol...). A barátunk pedig tökéletesen megfogalmazta, amit érzek ezzel kapcsolatban:

"Nem feltétlenül vagyunk tiszteletlenebbek, csak ha valakinek valami negatívat mondasz, azt minden ismerősöd meg az ő minden ismerőse látja, tehát jól meg kell válaszolni neki, és ebből alakulnak ki a kommentháborúk. Mert azok ottmaradnak sokáig és látják, hogy beoltottak, kioktattak, de ha mondjuk kettesben beszélsz valakivel lehet fenn sem akadnál azon a dolgon." 

2013. március 25., hétfő

Spoon mesés videó

Esti mese 3 percben, a már említett Spoon ( a kiskanál) kalandjait olvassák fel, nagyon cukiii, szerintem gyógyító meseként is megállná a helyét:
Spoon meséje


Gyűlölet - filmajánló

Tegnapelőtt este megnéztük Dáviddal a Gyűlölet (La Haine) c. filmet, ami a 90-es évek eleji francia zavargásokról szól. Sem a rendőrök, sem a gettóban élők mellett nem foglal álláspontot (szerintem), elgondolkodtató, végig leköt, megrázó, érdekes, vicces, és nagyon átgondolt, esztétikailag is nagyon kecsegtető, többrétegű fekete-fehér filmről van szó, mondanivalóval, utána meg sem bírtunk szólalni percekig Dáviddal, és véleményem szerint sokkal jobb, mint a hasonló jellegű Amerikai História X. Kevésbé szájbarágós, többértelmű, életszagúbb, nem olyan populáris, művészfilmesebb.
Nekem az tetszett a legjobban, hogy amellett, hogy megértettem a főszereplők indokait, érdekes volt végignézni, hol hibáznak, hogy semmiből sem tanulnak, és bárhová belépnek, mindenhol összetűzésbe kerülnek valakivel, és azonnal felcsattannak.
  Ha van hangulat és idő rá, érdemes megnézni (mi magyar hanggal néztük, de franciául valószínűleg még élvezetesebb):

jelenet: Grünwalski-sztori







mindenféle érdekesség a netről

Előző héten egy perc nyugtom sem volt. Suli, kiselőadások, sütés a tanár-diák ismerkedésre, kórházlátogatások (gyakorlatok miatt), hostess tréning szerdán és munka a hétvégén, barátlátogatások stb.
Ma az első kötelező köröm elmarad a gyermekkórházban (kérdőívezés), aminek nagyon megörültem, és lett egy kis szabadidőm, amit persze aranyos, ötletes dolgok böngészésével töltöttem. Íme az eredmény:

ezen az oldalon gyorsgépelő versenyezni lehet, nagyon szórakoztató ( a barátaidat is meghívhatod, hogy versenyezzetek), ráadásul nem feltűnő, ha munka közben eszeveszettül gépelsz, még helyeslően bólogatnak is majd a munkatársak, hogy milyen szorgos munkaerő vagy:

relax zene hétfő reggelre, hogy jól induljon a hét:

A Butlers-ben most minden retró menő Mickey-egeres cuccon hatalmas kedvezmény vár rád (nekem a 49 Ft-os képeslapok és a jegyzetfüzetek tetszettek meg nagyon):

inspiráló spirituális jellegű fotósorozat Sofia Ajramtól:
Sofia Ajram képei

iszonyat édes könyv "Spoon"-ról, a kiskanálról és családjáról:
Spoooooon

Múlt héten volt március 21-én a költészet napja, ebből az alkalomból egy nagyszerű kezdeményezést szerveztek facebookon, mindenkit arra buzdítottak, hogy tűzzön ki egy verset az utcára, a buszmegállóba, faliújságra, bárhova. Az egyik legjobb barátnőm, Katica a nyíregyházi mekivel szemben (a Kossuth téren) ragasztotta ki ezt a verset az ajtóra!


ilyen lesz a világ, ha a szingliség lesz a menő. Érdekes gondolatmenet egy szingli bloggertől, itt magyarul összefoglalva (van pár iszonyú erőltetett és wtf pontja is, de a fő gondolata megfontolandó:

érdekesnek bizonyuló új szürreális film Leós Carax-tól, Eva Mendes-zel:
Holy Motors kritika, Origo filmklubos cikk

jujjj: