2012. szeptember 11., kedd

Szokatlan, vicces utcanevekről

Az ötlet onnan jött, hogy a barátnőmmel kialakult az a szokásunk, hogy rendszeresen megosztjuk egymással, ha látunk/hallunk olyan utcanevet, ami cuki, vicces vagy csak megmosolyogtató. Már régebben is felfigyeltem a Nyíregyháza melletti, borbányai és kistelekiszőlői utcanevekre, amik rendszerint gyümölcs-, virág- és fűszernevek (Alma, Szeder, Kökény, Margaretta(!), Pitypang, Pipacs, Bazsalikom, de ha mindezeken végiggaloppolva nem gördülne mosolyra az ember szája, elég, ha befordul az Alma utcából folytatódó Kacagó utcába).
Debrecenben is éltem három évet, ott a Csók utca, a Nagybotos és a Hüvely utca ( a végén k nélkül!) kelthetik fel a járókelők figyelmét. Debrecen utcanévadóinak kissé piszkosabb a fantáziája, úgy tűnik.
Ez a bejegyzés azonban nem a Nyíregyháza és a "Debrő" környéki, hanem a budapesti vicces utcanevekről szól.
Már maga az a tény is elég nevetséges, hogy én, aki pontosan 10 napja vagyok Budapest lakója és egyáltalán nem tudok közlekedni (valamint semmit sem tudok megjegyezni, ha tájékozódásról van szó), veszem a bátorságot és pesti utcákról írok, dehát...
Tegnap a Vadaskert Gyermekklinikára kellett kibuszoznom órára és ott találtam egy ilyen utcanevet, hogy Nyúl utca. Szerintem ez maga olyan cuki, hogy Nyúl utca. Rögtön meg is osztottam az új felfedezésemet Angival.
Erre ő rákontrázott a Nyuszi sétánnyal! Milyen élvezetes és kedves dolog lehet már önmagában az, ha valakinek minden reggel a Nyuszi sétányon kell végigsétálnia a buszmegállójához, mondjuk. Maga a Nyuszi sétány élő valóságában annyira nem is cuki, mint a neve. Sajnos.:(

A Nyuszi sétány mellett sorban a következő sétányok szerepelnek még: Puli sétány, Cirmos sétány, Csikó sétány. Jó hangulatában lehetett a névadójuk!:)

Aztán ott van a Jegesmedve lejtő. Kíváncsi vagyok, hogy juthatott valakinek eszébe ez a rendkívül szokatlan utcanév. Talán begombázva végigment az utcán az illető és síelő jegesmedvéket látott elhúzni maga előtt? El sem bírom képzelni... úgy beszélgetnék egyszer valakivel, akinek ez a munkája, hogy utcaneveket adjon. Bárcsak beszabadulhatnék egyszer egy ilyen helyre. Bakancslistára rögzítve!
A Hittérítő utcán például nem szívesen mennék végig...
A maga nemében az Egér út (XI. ker.)és a Zsák utca is mulatságos utcanevek, főleg így, különírva. Az Egér útról legalább egy történetet is találtam az egyik fórumozó "tollából": "Szerintem nagyon találó. Elkerülő útnak tervezték, és még neve sem volt, mikor "ráragadt", hogy lesz itt egy egérút az autósoknak. Aztán ha már így alakult, elnevezte az önkormányzat Egér útnak. "
A Kucorgó teret amikor megláttam, azonnal közölnöm kellett Angival, de azt mondta, ő már ismerte. Kissé spiccesen felszálltak egy (bármilyen) buszra a barátnőjével egyik éjszaka, és megkérdezték a sofőrt, ez merre megy. Azt válaszolta, hogy "Ez kéremszépen, a Kucorgó térre visz." Angiék annyira röhögtek, hogy nem bírták ki és leszálltak a buszról. Remélem nem az ott csövelő, télen fagyoskodó hajléktalanokról kapta  a nevét. Mert akkor nem is cuki.
Létezik még Futrinka utca, Vecsésen nemes egyszerűséggel Névtelen utca, Óvodás utca, Baba tér (akarva akaratlanul is kisbabákkal tudom csak elképzelni a teret), Hinta tér(:)), Gyermek tér, Hableány utca (ó, bármit megtennék, hogy itt élhessek!), Tündérlaki mély út, Micimackó utca... Nebántsvirág utca (szegény szegett fejű, búbánatos lakók élhetnek itt).

Aztán ott van a Tipegő utca, ahol elméletileg egyetlen ovi/bölcsi van hatalmas udvarrésszel az egész utcában. Ez aztán a kvantumcukiság!:)



(A Tipegő utca büszke ovisai)

Azonban az abszolút első helyet a perverz elnevezésű Kacérgiliszta utca viszi el! Bele sem merek gondolni, mi játszódhatott le bennük, amikor ezt kitalálták... 
Írd meg, ha te is ismersz vicces utcaneveket bármelyik településről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése