2012. szeptember 11., kedd

Izgalmas, mulatós, karakteres és őszinte - az igazi Balkán

(A cikk olvasása előtt kérlek indítsd el ezt a számot (és ha lesz időd, nézd végig a "klippjét", szerintem baromi ötletes, és azonnal belejön tőle a bugi a lábadba):
)

Mindenki tud mondani egy kedvenc országot. Egy kultúrát, ami magával ragadja. Olyan érdekes számomra belegondolni abba, hogy ez mitől alakul ki az emberekben ... vajon hasonló az otthoni közeg, a temperamentum, amit megszokott, és emlékezteti az adott ország erre? Olyan származású a legtöbb rendező vagy zenész, akit szeret? Aki hisz benne: előző életében ott élt, és valami halvány emléknyom vonzza az ország felé? Tetszik az ottani népviselet mintázata vagy tetszik az ottani divat és onnantól kezdve egyre többet figyeli, egyre inkább sajátjának érzi annak az országnak a szeretetét?
Az ismerőseim nagy része Franciaországot (főleg a divatkedvelő lányok), Olaszországot vagy Görögországot, Amerikát, esetleg Spanyolországot mondaná kedvenc országának... nekem nincs különösebben kedvenc országom, igazából kis koromtól kezdve az indiánok (és a mexikói kultúra) életszemlélelete és kultúrája, szellemvilága ragadott magával a leginkább. Imádok róluk olvasni, különösen a régi indián lányok élete érdekel. Amikor kiegészítőket vagy ruhákat veszek, az egyszerű, egyszínű darabok mellett az indiános minta, vagy a rojtos bőrdolgok a kedvenceim, és az indiánarcú lányokról és fiúkról(legyen akár egy magyar járókelő) nem tudom levenni a szemem... honnan ez a különös vonzalom? Miért pont ők? Lehet, hogy túl sok Pocahontast néztem gyerekkoromban?:D Természetesen nem ezt tartom a szenvedélyem legfőbb okának.
 Azonban most nem az indián, hanem egy egészen más kultúráról lesz szó, amit akkor ismertem meg, amikor jó barátságba kerültem a szerelmem, Dávid legjobb barátjával, Endivel.

(egy montenegrói úriember - etsy-n találtam:))

Endinek az egészen különleges szenvedélye és szokása (mert ez már az), a Balkán szeretete nagy hatással volt az egész baráti társaságunkra. Az ő személyével tényleg összenőtt a balkánrajongás. Tőle ismertem meg, milyen az igazi bulizós zene. 
Ha szóba kerül a délkelet-európai régió (Bulgária, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, stb.), nekem már nem a szemetes, lepukkant cigánytelepek és a drogdílerek jutnak eszembe, nem a barátságtalan határőrök, nem a vérfürdő, és nem is az olcsó tengerpart vagy a görög gyros, hanem az ottani emberek (akiknek a gondolata is mosolyra késztet) és az az élet, az a fajta vidámság és "leszarom"-szemlélet, ami részemről egy pozitív sztereotípiát testesít meg. Valószínűleg az ottani emberek is szinte teljesen hasonlóak hozzánk, mégis úgy érzem, hogy valamiben eltérnek, valamiben ami valószínűleg megvan az olaszokban is (de róluk jobban elterjedt). Hívhatjuk temperamentumnak, heves természetnek, nekem ez elválaszthatatlanul hozzánőtt a szerbekhez, a bolgárokhoz például.

A zene, amitől táncolni támad kedved (akár az asztalon is)
Debrecenben elkezdtünk olyan bulikba járni, ahol Superstereo volt a dj (ő kifejezetten ilyesmi zenéket játszik, Péterfy Bori együttesében is benne van, de ez oldalvágány a zenei életében); és sokkal jobban megszerettem ezeket a zenéket, mint a Rihanna, Beyoncé, stb. számokat. Rájöttem, hogy na, erre már lehet szórakozni! (az ő zenéjéről azt hallottam, hogy azóta sajnos eldiszkósodott)
Azonban a bolgár zene, bármivel legyen is felturbózva, más stílusokkal lelágyítva, stb. garantáltan jókedvet hoz az emberre. Bulikban vigyázni is kell vele, mert ha átadod magad a zenének, arra eszmélsz, hogy nem bírsz magaddal, pedig nem is szedtél semmilyen tudatmódosító szert, bár elképzelhető, hogy felhörpintettél egy-két feles rakiját;) (pálinkát).

Az Aranyajtó (Kotor, Montenegro)

bolgár lányok népi öltözetben

 a barátomék Montenegróban jártak

 (szintén ott készült fotó)
 a barátom, Dávid stoppol :)

montenegrói látkép

Ízelítőül néhány szám, a kedves olvasók belehallgathatnak, hogy értsék, miről beszélek (úgy vettem észre, egyre több romkocsmában, "alter - hipster" kocsmában, vagy pl. a nyíregyi vidorkertben is raknak be csak úgy háttérzenének is bolgár zenét):

Goran Bregovic- Kalashnikov:


Goran Bregovic- GAS GAS




Magnifico- Ubit cu te ja:



S.A.R.S.-To rade:



Tose Proeski- Zajdi Zajdi (nem mulatós! Gyönyörű, szívig hatoló, örök érvényű dal):



Dario Ivkovic, aki a Shantel & The Bucovina Club Orkestar harmonikusaként híresült el, született szerbként így nyilatkozik a balkán zenéről:
"Szeretem a Balkánt, mert erőteljes, nem trallala: amikor játszunk, játszunk, amikor sírunk, sírunk."
Lehet, hogy azt érezni ezen a zenén, hogy az ottani zenészek ebben nőttek fel, minden nap dudorásznak, énekelnek, egymásba kapaszkodva táncolnak, zenélnek a hangszereken, innen ez az elemi ritmus, ami mindent áthat...?

Filmvilág
Endi barátunk természetesen filmajánlókkal is bőven ellátott. Ő az, aki minden film első 5 percében elalszik (bocsi Endi), de ha balkáni témájú filmről van szó, akár többször is megnézi ugyanazt.
Következzék egy rövidke, Endi által összeállított filmlista!
Kusturicát nyilván mindenki ismeri. Ha kicsit is művészléleknek érzed magad, kötelező megnézni legalább egy Emie Kusturica-filmet, már csak alterségből is! (vicceltem)

1. Kusturica: Macskajaj
(Crna Macka, Beli Macor, 1998)



"Matko tizenhét éves fiával, Zaréval valahol a Duna partján él, békés csempészkedéssel keresve kenyerét. Éppen nem jött össze az üzlet, és tartozik a helyi főnöknek, Dadannak, aki szívén viseli eladósorban lévő húga, Afrodita sorsát. A báty és az apa megállapodik: össze kell házasítani Afroditát és Zarét. Csakhogy egyiküknek sincs ínyére az érdekházasság." (forrás: http://www.filmkatalogus.hu)

2. Kusturica: Az ígéret szép szó


"Szerbiában, egy négyfős faluban él Tsane, a 12 éves kamaszfiú a nagyapjával. Ott lakik még a tanítónő, Bosa is, akinek leghőbb vágya, hogy férjhez menjen Tsane nagyapjához.
Ám a nagyapa inkább a haldoklást választja, hogy gondoskodhasson Tsane jövőjéről. A fiú lelkére köti, hogy menjen a városba, adja el egyetlen tehenüket, és a kapott pénzből vegyen egy ikont – ezek mellett feleséget is kell találnia magának. Tsane életében egymást érik a bonyodalmak, miután a városba ér: kivívja a helyi maffiafőnök haragját, és szerelem is megtalálja. Jasna, a szerelme veszélybe kerül, a maffiózók bordélyházba akarják juttatni. A fiú szerencséjére megismerkedik sosem látott rokonaival, akik segítik a bűnözők elleni harcban. Mindeközben a nagyapa sem unatkozik otthon..." (forrás:  http://www.mtva.hu)

3. Kusturica: Az élet egy csoda
(Zivot je cudo, szerb, montenegrói és francia koprodukció, 2004)


"A kilencvenes évek elején a szerb hegyi kisvasútállomás főnöke, Luka azt várja a pályakorszerűsítéstől, hogy gazdag turistákat hoz, de helyette a háború jön, s megy előbb a fia, egyenest a seregbe, majd a felesége is (egy magyar cimbalmossal). A sors kárpótolja: a katonák Luka gondjaira bíznak egy bosnyák muzulmán lányt, Sabahát, aki majd fogolycserére is alkalmas lehet. Luka és Sabah között szétfoszlik az etnikai háló, a szerelmesek végzetén aztán a béke csavar egyet." (forrás: http://www.filmkatalogus.hu)

4. Eső előtt (Nem írok tartalmat. Mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életben.)




"A film a balkáni etnikai-vallási konfliktusok drámai erejű, balladai szépségű ábrázolása. Jelen esetben a macedónok és a Macedóniában élő albánok közötti évszázados ellentétekről van szó. A film három, egymással összefüggő történetből áll. A film elnyerte az 1994. évi velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt." (forrás: http://index.hu)

5. A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik
(színes, magyarul beszélő, bolgár-német-szlovén-magyar filmdráma, 105 perc, 2008 )



Autóbalesetet szenved a Németországban élő, középkorú, bolgár házaspár. A balasetet csak a fiuk, Alex éli túl, de elveszítette az emlékezetét. Miután a hír eljut a nagyapjához Bulgáriába, Bai Dan Németországba utazik, hogy gondját viselje az unokájának. Az öreg szerint a legjobb terápia, ha kerékpárral nekivágnak az országútnak, és visszatérnek a bolgár kisvárosba, ahonnan a szülők - a kommunizmus miatt - disszidálni kényszerültek. Az utazás közben felidéződik a múlt, a család története, Alex gyermekkora, amely végül visszavezeti a fiút a gyökereihez. (forrás: http://www.port.hu)


6. Cirkus Columbia
(színes, feliratos, boszniai-francia-angol-német-szlovén-belga-szerb filmdráma, 113 perc, 2010 )



Divko, a volt partizán a demokrácia megerősödésének reményében húsz év után hazatér hercegovinai szülővárosába. Eljátszva a külföldön meggazdagodott embert, Mercedesen, egy negyven évvel fiatalabb nő kíséretében érkezik meg. Pénze és régi barátai segítségével azonnal hozzálát, hogy megbosszulja múltbéli sérelmeit. (forrás: http://www.port.hu)

Gyerünk filmezni!

A Balkán ízei
A filmek közben mindig megkívánom azokat a kajákat, amiket benne fogyasztottak jó étvággyal a szereplők. Nos, ezekben a filmekben garantálom, hogy mindenki csorgó nyállal nézi majd a jó ízzel elfogyasztott vacsorákat! Mi sem egyszerűbb hát, mint előre elkészíteni a filmezésre néhány finom, fűszeres balkáni ételt.


Rakott padlizsán (bolgár muszaka)

Hozzávalók 4 személyre: 4 db nagy padlizsán, 60 dkg darált sertéshús, 2-3 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, bors, csombor, piros paprika, olaj. Az öntethez: 1 l besamel, 4 db tojás

Elkészítése: A vékonyan meghámozott padlizsánokat 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk és hagyjuk, hogy a kesernyés levét kieressze. Ezután papírtörölközővel leitatjuk a szeleteket, és forró olajban megfonnyasztjuk. Egy lábasban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a darálthúst, együtt pirítjuk őket , majd megsózzuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a borsot, a csombort, a piros paprikát. Előveszünk egy nagy tepsit , belehelyezzük a padlizsán felét, a tetejére rátesszük a húst amelyet beborítunk a maradék padlizsánnal. Ennek a tetejére ráhalmozzuk a paradicsom karikákat. Amíg elkészítjük a besamelt, 15 percig sütjük. A besamelt és a tojásokat jól kikeverjük és ráöntjük a musszakára. Ezután visszatesszük a muszakát a sütőbe, és addig sütjük, míg szép piros nem lesz. Kockákra vágva tálaljuk. (forrás és még több balkáni étel: http://etel-receptek.info/balkani_etelek.html#013)

Ha ez a recept nem lett volna elég, melegen ajánlom Kern Ági: A Balkán ízei – Szakácskönyv török, görög, szerb, horvát, bolgár és macedón receptekkel c. könyvét!



és végül egy kis "játékajánló":

mindenki látta már az általában német 100 társasjáték dobozokban a malomtábla hátoldalán megtalálható felfestést, de a legtöbben nem tudják, hogy kell játszani vele, pedig nagyon egyszerű, és hónapokig elszórakoztat. Baráti társaságokban nagyszerű ötlet előhozakodni ezzel a játékkal, meglátjátok, mindenki szeretni fogja!
BACKGAMMON
Bulgáriában az utca emberétől teljesen megszokott, hogy mindenhol cigizik és backgammonozik. :)
A játékszabályokat itt találod:
http://www.flyordie.hu/help/backgammon.html
Ha nem értenéd, online is próbálgathatod legyőzni a gép ellenfeledet, és android-ra is letölthető egy nagyon dizájnos program :)
Sok szerencsét hozzá!


A cikk megírásában való segítségéért köszönet Endi barátomnak!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése